MBCT | Aandachtgerichte Cognitieve Therapie

TAKE A BREATH A DEEP BREATHMindfulness Based Cognitive Therapy - ook wel MBCT of aandachtsgerichte cognitieve therapie genoemd, is een laagdrempelige - en zeer effectieve vorm van psychotherapie. Het is een combinatie van Minfulnesstechnieken en cognitieve therapie. Met Mindfulness Based Cognitive Therapy leer je de werkelijkheid te accepteren zoals die is, zodat innerlijke rust en vrede wordt bereikt. Dit maakt MBCT een uniek en uiterst werkzaam therapeutisch middel.

De meeste therapievormen zijn erop gericht om problemen te verminderen. We noemen deze therapieen probleemgericht. Eigenlijk vreemd want er zijn problemen die niet (eenvoudig) kunnen worden opgelost. Ze vormen een integraal deel van ons bestaan. We lossen op wat we kunnen en wat niet op te lossen is, zullen we moeten accepteren.

 

Al mijn clienten zeggen dat ze gelukkiger zouden willen zijn. Als er meer momenten van geluk zouden zijn, dan wordt de last van hun problemen een stuk dragelijker. Mindfulness is bij uitstek geschikt om dat doel te bereiken. Mindfulness richt zich namelijk - veel meer dan andere therapieen - op hoe je juist gelukkiger kan worden. Mindfulness zorgt ervoor dat problemen het leven niet langer beheersen, zodat er ruimte onstaat voor vrede, geluk en heling.

Ik zet MBCT in voor onder andere:

     • Herstel bij depressie
     • Vookomen- en verhelpen van stress- gerelateerde problematiek
     • Verhelpen van angststoornissen
     • Relatietherapie
     • Verhelpen van eetstoornissen zoals Bolimia Nervosa of Annorexia Nervosa

Ook voor andere klachten zoals pijn of acceptatieproblemen bij chronische lichamelijke aandoeningen kan deze behandeling bijdragen aan een betere psychische gezondheid.  

Mindfulness is nooit afhankelijk van wat er in jouw leven gebeurt. Het is enkel een houding die je ten allen tijde kan aannemen. Het is een natuurlijke houding die we kunnen aannemen als we niet bezig zijn met problemen of andere dramatische zaken. Mensen die Mindful zijn, zijn volledig hier-en-nu waar dan geen ruimte is voor problemen van gisteren of vandaag. 

Ik leer je om bewuster stil te staan bij jouw ervaring van het ‘hier en nu’ en deze niet te veroordelen. 

 

 

 ©  2022 - Movement in Mind | Coach Praktijk Roosendaal | Stress, Burn-out, Overspannen

CATvirtueelschild 400PngdpiLogoCropped VVM transparant small ae71f305