Loopbaancoaching

loopbaancoachVoelt je huidige baan niet meer goed en wil je wat anders, maar je weet niet wat je dan wil gaan doen? Wat je leuk vindt? Hoe je het moet aanpakken? Dan is Loopbaancoaching de juiste oplossing. Loopbaancoaching is het (her)ontdekken van je wensen voor een passende nieuwe baan. Als loopbaancoach help ik je tot het  komen tot veranderingen in je loopbaan. Met  mij als ervaren loopbaancoach of kom je sneller achter de oorzaken van je situatie en ben je eerder bij het antwoord op de slotvraag: “Wat ga ik nu doen?” 

Ik maak gebruik van een 5-stappenplan. Deze 5 stappen geven antwoord op de volgende vragen:

 

Stap 1 Wie ben ik? In deze stap besteden we aandacht aan hoe jij als medewerker in elkaar steekt, door stil te staan bij je achtergrond, je persoonlijkheid en je loopbaanankers. Weten wie je bent en hoe je acteert in werksituaties helpt je om een goede keuze te maken in soort branche, functie en cultuur.

 

Stap 2 Waarom ik? Soms is oriëntatie op de loopbaan ingegeven door ontslag. Wij bespreken in dit gedeelte wat voor effect ontslag heeft op het dagelijks functioneren en hoe je met deze rouwfase kan omgaan.

 

Stap 3 Wat kan ik? Een toekomstig werkgever wil graag weten wat voor vlees men in de kuip heeft. Het uitgebreide stelsel van opleidingen, studies en trainingen in Nederland zorgt voor goed opgeleide medewerkers. Wat echter veel belangrijker is geworden de laatste jaren is inzicht hebben in je kwaliteiten. Een andere term daarvoor is competenties. Deze term combineert drie elementen: kennis, vaardigheid en houding/gedrag. Om er achter te komen waar je nu goed in bent, staan in dit hoofdstuk behaalde successen centraal. Om iets tot een succes te maken, maak je gebruik van je goede eigenschappen.

 

Stap 4 Wat wil ik? In deze stap ga je verkennen welke elementen je terug wilt vinden in een baan. Je weet wie je bent qua persoonlijkheid, je weet welke loopbaanankers belangrijk zijn voor jou én je kent je kwaliteiten. Je zult het meest succesvol en gelukkig zijn als je het werk doet waar je goed in bent, dus kies voor een functie waarin je je sterke kanten gebruikt. Maar een functie binnen een organisatie vervul je niet in je eentje: je hebt te maken met leidinggevenden, collega’s, bedrijfscultuur, bedrijfsdoelstellingen en branche. Kortom de werkwereld om je heen! Daarnaast zijn er ook praktische zaken zoals arbeidsvoorwaarden, werkplek, werktijden en reisafstand.

 

Stap 5 Hoe ga ik de arbeidsmarkt op? Na de voorgaande stappen is het tijd om je te oriënteren op de arbeidsmarkt. Wellicht is het lang geleden dat je hebt gesolliciteerd en ervaar je dat er zeer veel is veranderd. Waar vroeger de krant informatie gaf over personeelsadvertenties, is het nu ondenkbaar om zonder internet een baan te vinden. We besteden aandacht aan de diverse wervingskanalen die werkgevers gebruiken om hun vacatures kenbaar te maken. Verder komen het cv, de motivatiebrief en de aanpak van solliciteren aan bod. Ook besteden we aandacht aan de voorbereiding én het voeren van het sollicitatiegesprek. En wanneer je dan de baan hebt, hoe bereid ik mij voor op de daadwerkelijke start bij een nieuwe werkgever.

 

©  2022 - Movement in Mind | Coach Praktijk Roosendaal | Stress, Burn-out, Overspannen

CATvirtueelschild 400PngdpiLogoCropped VVM transparant small ae71f305