We zijn dat, wat we bij herhaling doen.

herhalingDe Amerikaanse onderzoeker Icek Ajzen toonde aan dat wanneer we plannen maken, allerlei overtuigingen een rol spelen. Dit zijn onze denkgewoontes. We komen pas werkelijk tot een gedragsverandering als we ook de intentie hebben om het nieuwe gedrag te vertonen. Een deel van ons gedrag is het gevolg van de plannen die we maken. Dit gedrag, dat we van tevoren met onszelf in ons hoofd bespreken, is bewust gepland gedrag. We weten van tevoren wat we willen en vervolgens doen we het ook. Althans, dat is de bedoeling. Maar vaak lukt het ons niet om onze intenties echt uit te voeren.

Drie factoren spelen volgens Icek Ajzen hierbij een rol:

We schatten het nut in van ons voorgenomen gedrag
We kunnen allerlei mooie plannen maken over de ideale versie van onszelf en kunnen daarbij ook effecten op de lange termijn en de belangen van andere mensen betrekken. We kunnen met onze bewuste plannen invloed hebben op ons gedrag en zo onze toekomst vormgeven.
Maar de praktijk bewijst helaas anders. Veel van onze goede voornemens worden nooit vertaald in gedrag. Dit komt omdat allerlei overtuigingen meespelen bij het maken van onze plannen. Dit zijn bijvoorbeeld overtuigingen over wat echt belangrijk voor ons is, welke resultaten we echt nuttig en waardevol vinden.

We overdenken wat andere mensen die belangrijk voor ons zijn, zullen vinden van ons gedrag
We hebben allerlei gedachten over wat we denken dat anderen van ons zullen vinden. Dat hoeft dus niet werkelijk zo te zijn, het is wat wij denken dat anderen denken.
Gedachten als: “Dat zal mijn partner vast geen goed idee vinden”, of: “Ik denk dat mijn collega’s blij zullen zijn als ik dat doe”.

We vragen ons af of we in staat zullen zijn om ons voorgenomen gedrag ook echt uit te voeren
Hierbij gaat het om overtuigingen over onszelf. Bijvoorbeeld: “Ik ben nu eenmaal geen sporter”, of: “Ik kan niet zo goed nee zeggen”, of: “Ik ben nou eenmaal geen volhouder”. Ook hier gaat het er niet om of we werkelijk ergens goed of slecht in zijn, maar wat wij er zelf over denken.

Om succesvolle plannen te maken en ze ook nog uit te voeren, is het dus belangrijk om rekening te houden met wat werkt als we willen veranderen.

Kies dus voor een richting die aansluit bij:
– Waar u echt in gelooft
– Wat u echt kunt
– En wat de mensen die u belangrijk vindt, waarderen.

Eens een keer sparren over uw plannen? Neem dan eens vrijblijvend contact met mij op.


 ©  2022 - Movement in Mind | Coach Praktijk Roosendaal | Stress, Burn-out, Overspannen

CATvirtueelschild 400PngdpiLogoCropped VVM transparant small ae71f305