Hoe vaak antwoorden we niet op de vraag: ”Hoe gaat het?” met “Druk”. Onze moderne tijd stelt hoge eisen aan mensen. Niet alleen op het werk ligt de lat steeds hoger, er is veel te kiezen, veel te doen en we zijn met de mobiele telefoon ook 24 uur bereikbaar.
Onderzoek laat zien dat een aantal factoren op het werk sterk bijdragen aan spanningsklachten. Een gebrek aan autonomie, het zelf richting en vorm geven aan werkzaamheden, maakt dat mensen zich vleugellam kunnen voelen. De vele reorganisaties van de afgelopen jaren hebben bij veel bedrijven hun tol geëist. Als je er niet zeker van kunt zijn of je je baan wel behoudt, is het zeker niet het moment om het te hebben over uitbreiding van taken of een andere rol.
Een hoge werkdruk, veel moeten produceren of laten zien in weinig tijd, eist zijn tol. Er is vaak weinig geld, maar wel veel te doen. Ook het uitvoeren van taken die niet bij het oorspronkelijke takenpakket hoorden, kan energie kosten. Medewerkers van zelfsturende teams in de zorgsector bijvoorbeeld, klagen dat ze nu ook veel administratie moeten doen, terwijl daar niet hun kwaliteiten liggen. Dan waren ze immers wel boekhouder geworden?
Een gebrek aan sociale steun, weinig waardering voelen van leidinggevenden of collega’s, draagt ook in sterke mate bij aan gevoelens van isolatie en spanning. Het is belangrijk om je verbonden te weten met de mensen op het werk, een goede verstandhouding te hebben met de leidinggevende en je te kunnen vinden in de missie en visie van het bedrijf. Vaste dienstverbanden zijn er steeds minder en 55- plussers hebben het zeer moeilijk op de arbeidsmarkt als zij op straat komen te staan.
Het werkdrukmodel van TNO (zie afbeelding) laat goed zien hoe verschillende factoren met elkaar kunnen samenhangen.
Privé-omstandigheden als echtscheiding, overlijden, ziekte maar ook verhuizingen en zelfs op vakantie gaan scoren hoog op de stress-schalen. In een samenleving waarbij 1 op de 3 huwelijken strandt, is het niet verwonderlijk dat veel mensen moeite hebben zich staande te houden. Alleenstaande ouders met kinderen lopen grotere risico’s.
Ook de vergrijzende samenleving, die een flink beroep doet op mensen om voor hun ouders te gaan zorgen als die het zelf niet meer kunnen, draagt bij aan een gevoel van overbelasting.
Niet iedereen raakt overspannen, de een heeft een persoonlijkheid of achtergrond die het makkelijker maakt om met belasting om te gaan dan de ander. Opvoeding, overtuigingen, persoonlijkheidskenmerken, het hebben van een sociaal vangnet en bijvoorbeeld ook opleiding, dragen bij aan de belastbaarheid. Grenzen stellen, weten wat energie geeft en sociale steun krijgen bij Movement in Mind de nodige aandacht.
© 2022 - Movement in Mind | Coach Praktijk Roosendaal | Stress, Burn-out, Overspannen