Hardlopen2 5Hardloopschoenen kopen.

"Ik heb nog wel een paar schoenen liggen.." Een kreet die ik vaak hoor als ik kandidaten spreek die bij mij willen gaan hardlopen. De belangrijkste materialen van een hardloper zijn de schoenen. En, net zoals bij alle belangrijke dingen in het leven, moet je daar de juiste aandacht aan schenken. Hardloopschoenen moeten goed passen en de juiste demping- en ondersteuning bieden om blessurevrij te kunnen gaan rennen. Het is gebleken dat veel blessures bij (beginnende) hardlopers voorkomen kunnen worden door de juiste schoenen te dragen. En nee, dat hoeft echt niet duur te zijn..

Om direct maar alle illusies weg te nemen, de ideale schoen bestaat niet. Het kiezen van de juiste schoen is daarom lastig. Welke schoenen passen nu het best bij mij. Er zijn heel veel verschillende merken, in verschillende prijsklasses, met de meest fantastische kleuren. 

Daarom de volgende tips:

Meten is weten..

De schoenen moeten de juiste maat hebben. Je hiel moet passen en niet teveel ruimte bieden. Maar let er ook op dat het niet te strak zit. Je moet je voet relatief eenvoudig weer uit de schoen kunnen halen. Maak je schoenen tot het laatste gaatje dicht om niet te slippen in je schoen. Daar krijg je enorme blaren van.. Voel of de schoen prettig zit, want de minste irritatie wordt 10x erger als je aan het hardlopen bent.

De bovenkant..

De bovenkant moet je voet lekker omvatten. Ook hier is het streven dat het precies past en stevig aanvoelt. Voel je een druk, heeft je voet te weinig ruimte. Speel even met je veters om ze losser of juister strakker te doen. Dit gaat je keuze medebepalen.

Breedte..

Sommige schoenen zijn wat smaller dan andere. Je moet je voet iets naar beide kanten kunnen bewegen. Je voet zwelt tijdens het hardlopen wat op, dus er moet voldoende ruimte zijn. 

Voorruimte..

Je tenen moet je ook vrij kunnen bewegen en mogen de voorkant niet raken. Om dit te meten, schuif je je langste teen tegen de voorzijde. Als er dan voldoende ruimte bij de hiel zit om een duim tussen te steken, heb je voldoende ruimte.

Buigzaamheid..

Voel goed of de schoen voldoende meebuigt bij het lopen. Veel winkels hebben de mogelijkheid om een klein stukje te rennen. Maak daar ook gebruik van om de beste schoen te kiezen. 

Grip..

Ga je lopen op de weg, dan heb je andere schoenen nodig dan als je gaat lopen door het bos. Kies de juiste schoen voor de juiste ondergrond. Want kies je verkeerd, dan loop je nooit echt lekker..

Laatste tip..

Laat je niet beïnvloeden door het uiterlijk van de schoen. Hardloopschoenen moet je eigenlijk kopen met een blinddoek om. Ga op je gevoel af. 
Koop je eerste schoenen bij voorkeur bij een gespecialiseerde winkel. Zij kunnen je perfect helpen om de juiste schoen te vinden tegen elk budget.

 

Veel succes met de keuze!

 


 (c) 2021 - Movement in Mind | Coach Praktijk Roosendaal | Stress, Burn-out, Overspannen 

Geen vraag is gek..

Neem contact met mij op..

Movement in Mind...

“Volg je HART want dat klopt....”

– Anoniem

Coach Praktijk Roosendaal:  Stress, Burn-out, Overspannen 

Contactgegevens

Movement in Mind
Dubbelberg 94, 4708DK Roosendaal
06-55300242
info@movementinmind.nl
KVK 80956173
NL45 KNAB 0602 6527 23

Onze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op al onze diensten en aanbiedingen.

 (c) 2021 - Movement in Mind | Coach Praktijk Roosendaal | Stress, Burn-out, Overspannen