egoHet woord 'ik' is het meest gebruikte woord in onze taal. Net als alle andere woorden is het woordje 'ik' niet meer dan een etiket. Aan dat etiket hangen we vervolgens een heleboel eigenschap­pen op. Het is niet wie je echt bent, maar enkel het beeld dat je door de jaren van jezelf hebt opgebouwd. Dit beeld noemen we het ego.

Het beeld dat we van onszelf hebben, is enorm beperkt. Het is onmogelijk om de hele complexe persoon die jij bent recht te doen met het gebruik van een eenvoudig woordje 'ik'. Pas als we het etiket en onze vooroordelen over wie we zijn weg laten val­ len, kunnen we onszelf werkelijk ervaren. De ervaring heeft geen woorden nodig en geeft daarom een veel completer en dieper inzicht. Er zit een simpel genoegen in het ervaren van jezelf Alie problemen waarvan je dacht dat ze bij jou hoorden, vallen weg. De problemen zijn niet weg, maar je pijnigt jezelf in ieder geval niet meer met de gedachte dat het jouw problemen zijn.

Maar hoe ontdoe je jezelf van het etiket 'ik'? Het antwoord is een­voudig. Je ontdoet jezelf van het etiket 'ik' als je bewust bent dat het slechts een woord is. Het is niet wie je bent. Dat bewustzijn of die mindfulness kun je op ieder moment toepassen.

Zoals gezegd is het antwoord eenvoudig. Alleen in de praktijk lijkt het toch lastig te zijn jezelf te ontdoen van het etiket. We hebben immers al van kinds af aan ons ego meegekregen. Ik zal een voorbeeld noemen. Kinderen worden pas intens verdrietig als je een speelgoed afneemt als ze het woordje 'mijn' hebben geleerd. Ze hebben het gevoel dat je een stuk van hen zelf afneemt als je het speelgoed buiten bereik weglegd. Het speelgoed hoort bij hen, maakt onderdeel uit van hun leven.  Toen het kind het woord 'mijn' nog niet kende, was het geen problem. Het kind had het speelgoed niet nodig om zich compleet te voelen. 

Ga voor eens na welke 'voorwerpen' jij nodig hebt om je compeet te voelen? En weer eens eerlijk tegen jezelf.  Je auto? Nieuwe horloge? De status op je werk? Die nieuwe jurk? Ik ben benieuwd naar je antwoord.. Jij ook?

 


 (c) 2021 - Movement in Mind | Coach Praktijk Roosendaal | Stress, Burn-out, Overspannen 

Geen vraag is gek..

Neem contact met mij op..

Movement in Mind...

“Volg je HART want dat klopt....”

– Anoniem

Coach Praktijk Roosendaal:  Stress, Burn-out, Overspannen 

Contactgegevens

Movement in Mind
Dubbelberg 94, 4708DK Roosendaal
06-55300242
info@movementinmind.nl
KVK 80956173
NL45 KNAB 0602 6527 23

Onze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op al onze diensten en aanbiedingen.

 (c) 2021 - Movement in Mind | Coach Praktijk Roosendaal | Stress, Burn-out, Overspannen